О нама

Институт Арчибалд Рајс (скраћено Институт Рајс, енглески The Reiss Institute, француски Institut Archibald Reiss) је невладина, непрофитна организација регистрована у Лозани (Швајцарска). Циљ Института Рајс је да негује успомену на личност и рад Арчибалда Рајса (1875–1929), швајцарског криминолога, публицисте и предавача и великог пријатеља српског народа, као и да у савременој српској јавности реафирмише оне вредности, врлине и принципе које су Рајса привукле Србији са почетка 20. века.

У вези за овим циљевима Институт Рајс прибавља, обрађује и публикује материјале релевантне за разумевање личности и рада Арчибалда Рајса, околности у којима је стварао и историјских прилика његовог доба. Такође настоји, угледајући се на Рајсове врлине, да негује културу сећања и на друге догађаје из српске прошлости, посебно на велика страдања српског народа у 20. веку. Институт је посвећен критичком преиспитивању прошлости уз пуно уважавање критичких истраживачких метода али уз свест да прошли догађаји и минуле личности нису само тема истраживачке радозналости него и релевантан чинилац за разумевање савремених прилика.

Институт Рајс настоји да у областима свога интересовања обавља издавачку, публицистичку и друге сродне делатности.

Институт Рајс ради на стварању јавног простора у коме се слободно, одговорно и компетентно говори о темама из наведених области интересовања.

Leave a Comment