Oh, mia patria sì bella e perduta… Прећутано, 2022.

Нико боље од Вердија у опери Набуко није приказао поражавајуће стање у коме се српски народ налази данас.

Од марта 2019. године, Институт Арчибалд Рајс постојано прати кретања и догађаје који утичу на положај и изгледе српског народа у сложеном светском амбијенту у коме живи и бори се за опстанак. Ненаметљиво и без политичких амбиција, хватали смо се у коштац са бројним темама које су нам се чиниле од посебног значаја. Значајне не само у тренуцима када смо се на њих освртали, него и у ширем контексту настојања да што темељнијим претресом свега што је битно допринесемо препороду једног тешко рањеног и опасно дезоријентисаног народа.

Не придајемо никакву важност календарским датумима, нарочито уколико нису везани за духовно значајне и корисне догађаје. Ипак, крај једне године и почетак друге згодна је прилика за свођење рачуна. На почетку 2023. године, то ћемо учинити из једног посебног угла, конкретно истичући не наш рад већ нешто друго, чиме би се мало ко бавио на нашем месту. То су наши неуспеси током протекле године да по одређеним важним питањима јаче делујемо на свест и савест Срба. Укратко, неуспех да их подстакнемо да се пробуде из уобичајеног мамурлука и да одреагују тамо где је то очигледно неопходно, зато што су угрожени.

Напомињемо да наша двојезична интернет презентација, намењена српској јавности у земљи и дијаспори, има на хиљаде посета. Наши текстови се редовно шаљу на хиљаде српских адреса, не само појединцима већ и медијским кућама, алтернативним и главног тока. То значи да је становиште Института Арчибалд Рајс на сасвим задовољавајући начин заступљено у широком спектру српске јавности и у српском медијском простору разних ставова и усмерења.

На фону те чињенице, желимо да наведемо три теме које су за српски народ од капиталног значаја и које смо током 2022. године у бројним текстовима обрадили, али које нису нашле одјек сразмеран важности коју несумњиво имају:

  1. Одбацивање од стране „народне скупштине“ резолуције којом се страдање српског народа у НДХ проглашава за геноцид и предвиђају се друге мере за одавање моралног признања српским жртвама у том језивом покољу.

Наши текстови на ову тему налазе се овде, овде, и овде.

  1. Додељивање аутокефалности „македонској цркви“ од стране Српске патријаршије и отписивање не само целокупне културне баштине српске Цркве и српског народа у Македонији, одн. Старој Србији, већ и ничим оправдано укидање на тој територији канонске Охридске архиепископије, која је била у евхаристичком општењу са Српском православном црквом. Та неизмерна штета нанета је бахато, заверенички и без сувислог образложења. Њен једини видљиви ефекат било је заокруживање коминтерновско-брозовског пројекта стварања вештачке македонске нације, са пратећим инфраструктурним установама као што су језик, црква и остало.

Текстови на ту тему се налазе овде, овде, овде, и овде.

  1. Крајње проблематична појава, чији је пробни балон недавно пуштен у Младеновцу, да се граде џамије у чисто православним деловима Србије где, бар за сада, исламских верника нема. Та појава је проблематична пре свега са становишта националне безбедности, али и из низа других разлога. Истовремено, појава је знаковита и политички зато што су, уз сво дужно поштовање, вера и политика у исламу нераздвојиви.

О томе смо писали овде.

Заједничка нит која спаја све наше осврте на наведене теме је мук којим су углавном били пропраћени. Без жеље да се китимо ловорикама, у вези са прећуткивањем одбачене скупштинске резолуције о српским жртвама у НДХ били смо први који смо о томе проговорили и на нашем сајту највише и најсистематичније писали. Други коментатори и аналитичари накнадно су нам се придружили, али врло штуро и обазриво.

Што се тиче реаговања на Патријаршијин катастрофални поступак по македонском питању, ту смо опет ми били први у јавном простору који смо принципијелно, са становишта одбране црквених и националних интереса, одреаговали. То се лако да утврдити претрагом на интернету. У тренутку избијања ове контроверзе средином 2022. године, ми смо били једини критички интонирани глас наспрам многих еуфоричних, али теолошки и национално плитких (а вероватно и наручених) коментара. Накнадно, придружили су нам се и други компетентни посматрачи са својим квалитетним одзивима на ову изузетно важну тему. Свака јавна расправа, чак и релативно уског обима, увек је боља од потпуног прећуткивања. Међутим, сразмерно значају догађаја и подлости издаје у какву је забраздио црквени врх, укупна пажња посвећена овом дебаклу ипак је била недовољна за покретање исцрпне дебате и формирање општенародног консензуса. Услед мањка критичке пажње, и ово важно питање највећим делом било је гурнуто под тепих.

Планирану градњу џамије у Младеновцу, о чему се сазнало крајем децембра 2022. године, такође смо ми први у јавности проблематизовали. Свакоме ко је способан да политички мисли јасне су две ствари. Прво, пошто верника који би ту џамију користили у Младеновцу практично нема, то је првенствено политички пројекат, и то са озбиљним и далекосежним штетним последицама уколико би био успешно приведен крају. Друго, да је то мина перфидно постављена Србији, уз сарадњу отпадничке власти и њених локалних младеновачких филијала. Крајњи циљ је стварање услова за уговорени прилив и насељавање у срцу Србије „миграната“ које ће таква верска инфраструктура опслуживати и постављање белега којим ће се обележити сталност њиховог присуства. У околини Крушевца већ је саграђен објекат исте врсте, наводно да би се путницима на релацији Турска – Немачка омогућило да успут задовољавају своје верске потребе. То је, наравно, лаж измишљена искључиво ради тога да би се заметнуо траг и да се обмане онај део јавности који би могао посумњати у праву природу оваквих необичних активности.

Отпадничка и похлепна српска власт на челу са поганим узурпатором и са својим нечасним помагачима у цивилу и у мантијама за позамашни бакшиш кује завере против сопственог народа. Они не хају за опасности које ће угрозити народ и земљу када се злонамерним странцима дозволи да у беспомоћној Србији неометано маркирају свој терен, било подизањем политичких белега прерушених у верске објекте или, као њихови ортаци, разбојничко предузеће Рио Тинто, тровањем ради брзог профита, после чега ће српском народу оставити неотклониву и смртоносну пустош.

И све то, попут оног пословичног каравана, пролази мимо равнодушног и немог српског народа. Ако повремено понегде неко залаје, то је без утицаја на општу конфигурацију ствари. На егзистенцијалну опасност нема свенародног егзистенцијалног отпора. А такав отпор препознатљив је по томе што је масован, несаломљив и неодустајан и што, када се покрене, увек обавезно тријумфује.

Србија је постала земља где и камење одбија да виче пошто је равнодушни и застрашени народ очигледно одлучио да ћути.

Отаџбина, о којој је у Набуку уздисао тужни хор робова није, као у подтексту Вердијевог либрета – Италија, него Србија. Али не она Србија у време када је компоновао, благословена, полетна, са вером у себе и своју ослободилачку мисију, него ова данашња, сломљена и скрхана. Још увек bella, али несумњиво perduta.

Заиста perduta, јер за разлику од некадашњег хебрејског робља на рекама  вавилонским, у овој данашњој мало ко још вапије да му се поново оживе

Le memorie nel petto raccendi,

ci favella del tempo che fu!

а још је мање оних који се Господу моле

che ne infonda al patire virtù!

Још једно силовање и понижење Србије

Прострујала је вест, а сада је нажалост већ потврђена, да постоји план да се у Младеновцу сагради џамија. Та вест је потресла многе житеље те општине. Не зато што су верски нетолерантни него зато што ти малобројни и оштроумнији међу њима врло добро схватају праву, политичку позадину овог подмуклог потеза.

Погледајте:

 О Младеновцу и џамији

Изградња верског објекта у средини где тренутно практично нема верника којима би тај објекат могао да служи и који би га за своје обреде користили није настојање да се задовоље легитимне верске потребе неке верске заједнице. То је политички чин, да се другој заједници која сачињава претежни део становништва, која припада различитој вери, и која још увек није потпуно заборавила своју историју, пошаље једна дрска порука. Та порука гласи да је њено скупо плаћено ослобођење од петвековне окупације било привремено и пролазно. А поред тога, да се бивши окупатор, користећи геополитичку и унутрашњеполитичку ситуацију коренито измењену на штету српског народа, опет тријумфално враћа.

Истовремено док се српском патријарху, како год оцењивали његове ставове и његов рад, али симболички првојерарху Српске православне цркве, онемогућава кретање на окупираном делу Србије и посета његовом седишту, Пећкој патријаршији, кују се планови да бивши окупатор свој белег несметано врати у  Младеновац, у срце Србије, сасвим недалеко од Орашца и Такова.

То је бацање рукавице у лице српском народу и понижење које се ни по коју цену не сме дозволити. Ако на подручју Младеновца има шачица исламских верника, народ тог краја, као сви Срби било где, подржава њихово право да се приватно окупљају и несметано испуњују дужности које им налаже њихова вероисповест. Али народ Србије – а ово није чисто локално питање – мора  снажно иступити против подизања, у средишту своје земље, објекта који би симболички обележавао повратак окупатора, пораженог и протераног из Србије по цену немерљивих жртава. Српски народ се мора одлучно успротивити давању дозволе за изградњу објекта који би га свакодневно, у ослобођеној земљи, подсећао на вишевековно ропство и зулум опаких тлачитеља.

Зато пре свега општинске власти у Младеновцу морају најозбиљније узети у обзир оправдану узнемиреност макар за сада релативно малобројних грађана којима служе а који су за овај скандал сазнали, и да уваже њихово одлучно противљење оваквој политичкој провокацији.

Српски народ је чврсто опредељен за поштовање слободе савести и вероисповести свих који у Србији живе. Али такво опредељење не подразумева давање дозволе за изградњу објекта чисто политичке природе закамуфлираног као верска установа, и то тамо где тренутно следбеника те вере у статистички значајном броју нема.   Постојећи услови за рад других верских заједница довољни су да у Младеновцу слобода савести следбеницима свих религија буде у потпуности испоштована, али без провоцирања и вређања српског православног народа тога краја.

Толико је сасвим очигледно и не изискује никакво посебно доказивање нити додатну аргументацију. Али у специфичним, изузетно тешким приликама у којима се Србија налази и које српски народ данас преживљава, могућност да би у срцу Србије, под лажним изговором верске потребе, могао бити саграђен објекат који симболички представља најтрагичније раздобље српског историјског искуства, захтева дубљи осврт и анализу.

Пре свега, полазећи од очигледне чињенице да у овом тренутку у Младеновцу нема готово никога ко би тај објекат за верске потребе користио, поставља се питање ко би могли бити његови потенцијални корисници и да ли се за њих то гради? Очигледно је да се ово питање односи на план да у Србији масовно буду насељени по култури, вери и обичајима у српско друштво неуклопиви мигранти. Они се у Србији већ налазе у знатном али јавно непознатом броју, и њихово растуће присуство осетно је у првом реду по количини међусобног насиља и насиља које они врше против домицилног становништва. Познајући праксу српских власти, која у вучењу политичких потеза никада не прави грешке у корист српског народа, намеће се закључак да је иницијатива подизања џамије у Младеновцу део ширег плана. Тај план је по свој прилици договорен са блискоисточним факторима са којима власти блиско сарађују. Њихов договор има у виду, у непосредној будућности, још масовнији прилив корисника ове установе у центар Србије, чему ће несумњиво уследити изградња других сличних широм земље, са циљем да се створе услови за потпуно одомаћење незваних гостију на српском тлу.

Друго питање које се овом иницијативом природно намеће односи се на став званичне Српске православне цркве, оличене у београдској Патријаршији. Добро је познато да се Патријаршија и њени теренски представници у појединим епархијама без оклевања ангажују при сваком покушају верујућих православних хришћана Епархије Рашко-призренске у егзилу да подигну неки православни верски објекат за своју употребу. То се догодило приликом изградње манастира Св. Јустина Ћелијског у Барајеву и затим манастира Нова Никеја у Лелићу код Ваљева, саграђеном на очевини блаженопочившег владике Артемија. У оба случаја (који су нама познати, а вероватно има и других) Патријаршијски црквени званичници су покушали да искористе своје везе са локалним општинским властима да би спречили изградњу, не џамија или римокатоличких катедрала, него српских православних храмова и манастира.

Зашто сада, када је најављена градња џамије у Младеновцу, Патријаршија и њени представници ћуте и ништа не предузимају? Одговор на то питање врло је једноставан. Пре свега, као у случају државних власти, зато што су равнодушни према народу који им је поверен и уопште не брину о њему. Затим, зато што се налазе у клопци екуменизма, у коју су сами добровољно ушли, а то их спутава да се овом ругању српском православном народу супротставе, чак и кад би хтели.

Најзад, поставља се питање зашто о овоме нема јавне расправе на националном плану и зашто народ младеновачког краја нико не пита да ли такву грађевину жели у свом граду? Да ли то изазива узнемирење грађана и да ли би грађани, да су правилно обавештени, били сагласни са поновним оживљавањем кошмарних утисака из не тако далеке прошлости? У народном памћењу, тај кошмар је и даље присутан и оправдано изазива несмањену горчину. Да ли се иницијативом за изградњу џамије у Младеновцу вређа општенародно историјско сећање и да ли се тиме обезвређују жртве предака?

У сваком нормалном друштву питање од оволиког јавног значаја било би предмет расправе на најширој основи, не само у локалним органима него и у државној скупштини. Међутим, у контролисаним медијима о овоме влада потпуни мук, широка јавност је о овоме  необавештена, а на друштвеним мрежама процурела је тек по нека  штура вест, а званичници – који нису необавештени и о овоме већ све знају – склопили су вероватно уносне договоре са киме треба. Они се усрдно надају да неће бити таласања док све не буде изведено и посао завршен, провизије за сарадњу исплаћене, и док не буде прекасно да се ишта спречи. Зато мудро ћуте и подмукло раде свој нечасни посао.

Тема овог осврта трагично осликава пропадање једне земље без државе, територије без обележених граница и народа без воље и способности да се одупре силовању од стране домаћих злотвора и страних душмана. Упозорења Арчибалда Рајса од пре једног века пророчки погађају у срж српског усуда на начин како је само објективан странац то могао да примети и формулише.

 

Чедоморство – табу тема и проклетство Србије

Сви који су још увек способни да разумно мисле свесни су чињенице да је Србија заглибљена у мноштву тешко решивих проблема. Искушење је огромно да се уместо „тешко решивих“ користи реч  „нерешивих,“ али му се ипак мора одолети да се не би додатно деморалисао један већ увелико обесхрабрен и парализован народ. Зато, нека остане да су проблеми Србије „тешко решиви,“ мада је јасно да је такав израз исувише тактичан и неоправдано благ.

У атмосфери безнађа која се становништву Србије циљано и перфидно намеће преовлађује тотално смјатеније умов и претумбаност свих темељних вредносних и онтолошких категорија. У наведеној пометњи, бело се разматра као црно, а црно – бело. Не мали број Срба искрено су убеђени да стварно тако и јесте. Видљиво пропадање по свим параметрима дрско је проглашено за „златно доба“ – што је и у Румунији било званично тумачење суморне стварности до пред сам крај Чаушескове тираније. Најпоразније је то да статистички значајан део становништва у тај  груби фалсификат стварности делимично или потпуно верује. Тешко је рећи колико Срба живи у тој самонаметнутој когнитивној дисонанси, али је јасно да зомбификовани део јавности (чак и да није у већини) чини критичну масу која се не може занемарити.

Непрепознавање стварности, или не усуђивање да се ствари не само јавно него често ни шапатом назову правим именом, баш као у „добрим старим временима“ о којима велики број слуђених још увек са носталгијом машта, што се по последицама своди на готово исто, резултат је интелектуалне парализе широког захвата. Та парализа изазвана је ирационалним страховима и по свему судећи већ деценијама, од 1945. наовамо, преноси се са једног поколења на друго. Вишедеценијска тоталитарна диктатура, разорним дејством  своје испразне али наметљиве и вешто упаковане идеологије, тешко је оштетила психу и умове многобројних жртава, са последицама које се до данас трпе на свим пољима.

Укоченост интелекта испољава се првенствено на пољу друштвене акције, у три врсте неспособности: за благовремено идентификовање главних опасности по заједницу; за самоорганизовање да би се уочене претње по опште добро ефикасно сузбиле; и за обликовање визије пожељне и достижне будућности према којој би се заједница мобилисала и којој би могла да стреми. Последица масовне умне онеспособљености је стање учмалости. По ширини и дубини друштвене заједнице то стање производи деморалишући осећај безизлазности. За колонијални систем у чијим се канџама Србија копрца, и за стране лакеје који су инсталирани да му служе, смјатеније умов је идеално стање ствари, чије мењање они не допуштају ни по коју цену. По њиховој процени,  то им обезбеђује да ће моћи да владају и да пљачкају, и међу собом деле плен, у бесконачност. И ко би могао рећи да у таквој процени нису у праву?

Али поред интелектуалне парализе, и упоредо са њом, безбожни тоталитарни систем је такође произвео не мање страшан морални слом. Последице моралног слома по живот и опстанак заједнице још су горе од последица умне одузетости.

Непотребно је таксативно илустровати појединости тог слома, који корене такође вуче из систематске дехристијанизације и успешног преваспитавања становништва по најгорим обрасцима, у време тоталитарне диктатуре. Појаве и последице о којима је реч углавном су свима очигледне и јасне. Издвојићемо само један, али у духовном смислу апсолутно централан, готово амблематичан пример тог општенародног пада. То је широко распрострањена пракса убијања сопствене деце и прећутна, плебисцитарна нормализација те праксе.

За ту појаву се обично користе изрази абортус или чедоморство. Први израз је страног порекла и пошто је лишен конотација којима већина домаћих речи обилује, на слушаоца та реч не делује онолико језиво као што то јесте чин на који се односи. Други израз је конотативно много ближи стварности, али има донекле архаични призвук па му то смањује психолошки ефекат. Описна  референца „убијање нерођене деце“ је најтачније опредељење али, ради сажетости у изражавању, ипак ћемо задржати помало архаичан српски израз „чедоморство“ као најпогодније решење.

Ако се пође од тога да је људски живот светиња, без обзира да ли се вреднује на јеванђелски или секуларан начин, има ли најмање сумње да је плод убијен у утроби чедоморством људско биће? Нема. Све околности у вези са зачећем и даљњим развитком плода упућују на несумњивост људскoг порекла и природе организма који настаје у мајчиној утроби. Такав закључак је интуитиван и аксиоматичан, очима се види и природно намеће. Аргументи за допуштеност прекида живота у утроби су усиљени, усклађени са хедонистичким духом времена и очигледне су идеолошке конструкције, а не закључци изведени на основу беспристрасног философског размишљања.

Ако се насилно лишење живота одрасле особе или већ рођеног детета сматра убиством и кажњава се као кривично дело, нема разлога да се уморство људског организма у мајчиној утроби, које ће се родити као препознатљиво људско биће, разматра као нешто различито. То је насилно лишавање живота које се нимало не разликује од кажњивих поступака, убиства одрасле особе или детета после рођења.

Пре него што је усвојена хришћанска аксиологија која људском животу признаје врхунску вредност, у паганском свету чедоморство је било упражњавано рутински, без потребе да се посебно образложи или оправда. Било је прихваћено као саставни део свакодневног живота, неупитна културолошка и обичајна чињеница коју нико није оспоравао, јер није имао вредносни нити морални основ да то чини. Највећи део савременог западног света вратио се на паганско схватање из антике, заборављајући и одбацујући спасоносни морални напредак који се у међувремену догодио.

Чедоморство је зато у западном свету данас подразумевајућа и рутинска масовна пракса која се спроводи улавном из разлога личне удобности, без размишљања и без свести да је то чин који повлачи озбиљну моралну одговорност. Законодавац у Холандији правилно је уочио недоследност када се „право“ на чедоморство ограничавало на период трудноће док је лишавање живота postpartum било кажњиво. Ако је убиство детета дозвољено за време трудноће, по каквом би основу могло бити забрањено после тога? Зато је у тој западноевропској држави усвојен закон којим се појам еутаназије проширује да обухвати новорођене бебе, уз сагласност „струке“ и родитеља. За сада, тај вид еутаназије над децом после рођења дозвољен је само уколико здравствено особље и родитељи сматрају да би деформитети са којима је дете рођено могли изазвати „неподношљиву патњу.“ Да би у Холандији нормално рођено дете  могло бити абортирано потребно је да се констатује присуство прилично уско дефинисаних околности. Али шта ће се догодити када се јавност начелно навикне на новоуведену меру и прихвати је? Постепено ће се додавати нови оправдавајући разлози за postpartum убиство детета. На крају ће и за ову категорију деце бити прописан исти пермисивни став који важи за деветомесечни период трудноће, а то је да се чедоморство (укључујући детеубиство или инфантицид) може извршити било када, по нахођењу и жељи родитеља. Логика хедонистичке удобности је неумољива.

Неумитност такве динамике потврђује исход недавног референдума одржаног у америчкој савезној држави Монтана. Већина бирача одбацила је законски предлог који налаже, у случају неуспешно извршеног чедоморства, дакле уколико дете преживи покушај убиства,  да би под претњом кривичне одговорности медицинско особље улогу џелата морало да замени улогом спасиоца и да   угроженом детету пружи неопходну лекарску помоћ. Гласачима у Монтани не смета да дете које је преживело абортус буде лишено медицинске неге и остављено да умре на хируршком столу. Они одобравају да се започето дело  „успешно“ и без накнадних хуманитарних интервенција доврши. За одмеравање трендова у западном свету, који се са закашњењем али редовно појављују и у Србији, ово је врло битно. У земљи која за себе тврди да је цивилизована, обавезу спасавања живота неуспешно абортираног детета демократски је одбацио народ. То није била одлука суда или закон који су изгласали посланици под политичким притисцима. То је аутентичан став једног дела наших савременика, глас већине једног народа и одраз духа нашег времена. Одлука коју су изгласали наши савременици у Монтани ни по чему се не разликује од вероватног исхода сличног референдума да је био одржан у античким временима, у паганском Риму или Вавилону.

Али без обзира на начин како се чедоморство посматра у Холандији и Монтани, за нас критично питање је како се на чедоморство гледа у Србији. Драматична исповест једне мајке из Тополе која је на наговор лекара, пропраћен како она тврди и застрашивањем, пристала да јој се насилно прекине трудноћа, мада је анегдотална, пружа делимичан одговор на горње питање. Уништење људског живота који је носила код унесрећене мајке изазвало је тешке трауме и неподношљиву грижу савести, али тек када је све било готово и превише касно. Можда ће јој овај акатист помоћи да поврати изгубљени мир:

Свуда око нас видимо доказе да се међу Србима на чедоморство гледа површно и олако, без икаквог моралног испитивања или  интелектуалног промишљања. У Србији, чедоморство је у потпуности нормализовано, упражњава се масовно и код малобројних изазива недоумице.

Чедоморство је у Србији табу тема, али само у смислу да је стекло статус такве неупитности да се о томе уопште не расправља. Не постоје супротстављене школе мишљења нити живахна јавна дебата о томе да ли је допуштено или не уништавати људски плод у утробама мајки. Својом ћутњом по овом питању од прворазредног моралног значаја, заправо неспособношћу да препозна постојање спорног питања, српско друштво се срозало у најдубље пределе духовне таме, а да тога колективно није ни свесно. За српски народ, чедоморство није демографско већ је првенствено морално питање. Несреће које прате српски народ у великој мери су духовна последица, воздајаније, за однос према светињи људског живота. Тај однос се испољава кроз равнодушно посматрање масовног убиства његових најрањивијих и најнезаштићенијих припадника.

Валентин Катасонов: Ковид-трибунал или Нирнберг 2

Више пута сам писао да је борба са такозваном пандемијом у многим земљама добила облик отвореног гажења устава, закона, елементарних људских права. Све више овај феномен поприма одлике „ковид-фашизма“.

Први који су иступили против ове појаве били су часни и смели лекари, који су показали да „борба са ковидом“ представља димну завесу за прикривање циљевa владајућих кругова, циљева далеких и од медицине и од здравства. Познати француски доктор, специјалиста у области вирусологије, добитник Нобелове наградеЛик Антоан Монтање (Luc Antoine Montagnier) изјавио је да они који су примили такозвану вакцину (заправо – експериментални препарат) дуже од три године неће живети.

Чак и ако је Лик Монтање себи допустио претеривање, људи који се баве статистиком вакцинације и њеним последицама констатују да се већ у одлазећој 2021. години смртност од вакцина мери милионима људских живота у целом свету. Према једном од последњих истраживања у САД, крајем октобра, број умрлих од вакцина против ковида био је око 200.000 људи.

Кршење устава, закона и људских права од стране власти у већини земаља довело је до смрти и инвалидности вакцинисаних, „смрти као нуспојаве“ код других категорија људи (реч је о умирању људи са обичним дијагнозама до којег је дошло јер су хроничним болесницима одбили да пруже медицинску помоћ, позивајући се на приоритет „ковид“ пацијената), затим, људи су затварани током „локдауна“, створен је електронски концлогор (QR-кодовима) и др.

Заједно са лекарима наступају и правници. Навешћу један пример.

Тим који чини више од 1.000 правника и више од 10.000 медицинских експерата иницирао је, највећи у историји, судски процес под називом „Нирнберг-2“. Тужбе су подигнуте против Светске здравствене организације (СЗО) која је иницирала светску психозу под називом „пандемија ковида“ и Светског економског форума (СЕФ) на чијем је челу Клаус Шваб. Дугачак списак оптужби против две наведене организације и њихових руководилаца (а такође и хиљадама нити повезаних са њима других организација и руководиоца), опозициони медији су кратко резимирали: Crimes Against Humanity (Злочин против човечности).

На челу тима налази се доктор Рајнер Филмих (Dr Reiner Fuellmich) – немачко-амерички правник, један од најутицајнијих у Европи. Он је, на пример, добио вишемилионски спор против Deutsche Bank чији је предмет била превара. Такође и против Volkswagen-а због фалсификовања података о токсичности издувних гасова аутомобилских дизел мотора (ова прича је 2015. године добила назив Dieselgate).

Рајнер Филмих је један од оснивача Немачког истражног комитета за корону, основаног у мају 2020. године (German Corona Investigative Committee – GCIC) или, краће, Корона комитет (Corona Committee). Са званичним сајтом комитета можете се упознати овде. Средином 2020. године Комитет је почео да прима обавештења о преварама и другим облицима кршења закона, прикривених „борбом са корона вирусом“. Потекла је река извештаја у Комитет из Немачке и многих других земаља.

У првој партији обавештења преовладавала су сведочења о обманама повезаним са ПЦР тестовима. Затим је наишао талас извештаја о бесмисленим и деструктивним локдаунима. Рајнер Филмих овако коментарише слику која се формирала на основу ових информација: „На пример, Шведска са својим принципом немешања и Велика Британија са својим строгим локдауном имају сличну статистику оболевања и смртности. Исто су открили и амерички научници поредећи различите државе унутар САД: нема никакве разлике у оболевању, независно од тога да ли та држава примењује строги локдаун или не“.

Године 2021. највећи део обавештења се односио на такозване вакцине од ковида. Како је изјавио Филмих, препарати коришћени у борби са ковидом „немају ништа заједничко са вакцинацијом, али представљају део генетичких експеримената“. Комитет располаже гигантском количином саопштења о фалсификовању клиничких испитивања препарата, а такође и о корупцији у државним органима који издају дозволе за коришћење ових препарата.

Доктор Рајнер Филмих обавио је више од 150 разговора са експертима као што су професор Лик Монтање и Мајкл Једон, бивши потпредседник Pfizer-а, да би дошао до закључка да „све то нема ничег заједничког са здрављем“. По мишљењу водећег немачког правника организаторима пандемије важни су само новац и власт. Како примећује Филмих, у целој историји „пандемије“ главну улогу играју закулисне фигуре – организатори и наручиоци. То је група глобалне елите која се, по оцени Филмиха, састоји од приближно 3.000 најбогатијих људи.

Друга група су јавне фигуре, марионете. Као пример, адвокат наводи немачког вирусолога Кристијана Дростена, који је „научно“ засновао коришћење ПЦР тестова за откривање случајева КОВИД-19 (заправо, ови тестови се не могу користити у те сврхе – на то је упозорио њихов творац Кари Малис). Групи марионета припадају и директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус, директор Института Роберт Кох ветеринар Лотар Х. Вилер, главни саветник председника САД за „пандемиjу“ епидемиолог Ентони Фаучи и други.

Ако план „Великог ресета“ пропадне, његови иницијатори неће оклевати да предају ову шесторицу и посаде их на оптуженичку клупу. Ово је врло слично догађајима из тридесетих и четрдесетих година ХХ века. Англоамеричка елита разрадила је план успостављања власти над светом који је започео освајањима Трећег рајха Европе и СССР-а. Ипак, за англосаксонске закулисне елите немачка нација је била само пион у великој геополитичкој игри. План је пропао, а пиони (марионете) се нашли на оптуженичким клупама у Нирнбергу.

Филмих жели да на суђењу Нирнберг-2 види не само поменуту шесторицу, већ и њихове покровитеље. German Corona Investigative Committee располаже веома озбиљним документима који се тичу организатора и наручилаца глобалне афере. Но, за сада се припремају оптужнице само против СЗО, Светског економског форума и њихових руководилаца – доктора Гебрејесуса и професора Шваба.

Примену експерименталних препарата као вакцина, одобрену од стране СЗО, Филмих квалификује као грубо нарушавање члана 32. Женевске конвенције из 1949. године о заштити становништва у време рата: „Наношење повреда и медицински или научни експерименти који нису неопходни за човеково лечење“ – забрањени су. У складу са чланом 147. спровођење биолошких експеримената на људима представља озбиљно кршење Конвенције. Масовно коришћење „експерименталних“ вакцина нарушава свих десет основних одредби Нирнбершког кодекса који је донео Нирнбершки трибунал после завршетка Нирбершког процеса над нацистичким лекарима у августу 1947. године. Филмих и други правници сматрају да тако озбиљно кршење наведеног Кодекса (и низа других међународних споразума) захтева смртну казну за ковид-фашисте (организаторе и извршиоце операције масовне примене експерименталних препарата на људима).

Осим саопштења која се односе на кршење правних прописа, Немачки истражни комитет за корону добија и информације политичког карактера, које бацају светлост на закулисну страну питања. Филмих, конкретно, запажа да је у почетку глобална елита спремала план према ком би се „Велики ресет“ извршио средином ХХI века. Затим је одлучено да се убрза стварање „врлог новог света“ и започне реализација плана 2030. године. После неког времена датум почетка је пребачен у 2020. годину. И сигнал за старт је дат од СЗО у облику – „пандемија КОВИД-19“.

Филмих је уверен да таква журба може бити фатална за организаторе „пандемије“ и „Великог ресета“: „Мислим да управо због ове журбе чине веома много грешака. На пример, произвођачи вакцина нису очекивали да ће бити тако много нуспојава и смрти.“

Филмихова група има јасно изражен међународни карактер. Немачки истражни комитет за корону је њено језгро, но правници који сарађују са Комитетом налазе се на свим континентима. Националне групе делују синхронизовано и подносе приближно исте тужбе пред судовима својих земаља; данас су већ поднесене тужбе на три континента.

Једна од последњих новости о раду Филмихове групе дошла је из Варшаве. Тамо је средином новембра започела са радом парламентарна комисија за испитивање злоупотреба везаних за КОВИД-19. Доктор Филмих је допутовао у Пољску да би помогао комисији да спроведе истраживање. Већ су стигли први резултати. Комисија је под Филмиховим утицајем донела одлуку о покретању пројекта „Нирнберг 2.0“. У састав радне групе за припрему трибунала ушли су: депутат Сејма Гжегож Браун – лидер Пољске конфедерације за корону, један од лидера Конфедерације за слободу и независност; бивши посланик Европског парламента Мирослав Пјоторовски; посланик Сејма Павел Скутецки; познати пољски адвокат, економиста и политичар Јацек Вилк. Њима помаже група правника: Аркадиуш ТетелаКшиштоф Лопатовски и Јарослав Литвин. Рад парламентарне комисије се завршио 5. децембра објављивањем Варшавске декларације против новог тоталитаризма. Наводим фрагмент тог документа:

„Наша је дужност да се супротставимо власти која злоупотребљава своја овлашћења, исто онако као што је неопходно борити се против диктатуре у свим облицима. Ми протестујемо не само против различитих форми прогона, но, пре свега, против анонимне тиранске власти која данас управља светом финансија, средствима информисања, полицијом и политиком. Људско достојанство, истина и природни закони не морају дефинитивно нестати у новом тоталитаризму. Хајде да чврсто станемо на страну највећих људских вредности. Хајде да се ујединимо, сачувамо храброст и будемо активни. Ми ћемо победити!“

С руског посрбио: Александар Мирковић

Опрема: Стање ствари

(Сродство по избору, 30. 12. 2021)

Коруптивни систем помоћу којег се намеће корона политика

Овај видео је био објављен пре скоро годину дана, када је пандемијска криза тек узимала маха. У њему се обелодањује систем корупције, прожет демонским презиром према људском животу и здрављу, који управља процесима везаним за вештачки изазвану и распиривану „пандемију“. Један од главних механизама помоћу којих се намећу ткз. противпандемијске мере, чији прави циљеви су супротни од бриге за здравље и добробит људи, је нуђење мита локалним властодршцима – марионетама да их усвајају и спроводе. Шта се дешава са онима који одбију видели смо пре кратког времена када је некооперативни председник Танзаније „умро“ под сумњивим околностима. Председник Белорусије је за длаку избегао сличну судбину зато што је могао да рачуна на снажну подршку Русије. Из овог видеа читаоци у Србији ће сазнати и који се од „светских лидера – марионета“ ни за тренутак није двоумио да прими и стави у џеп понуђени мито и да таквим злочиначким чином доведе у опасност животе и здравље Србијиних грађана.

Проф. Арчибалд Рајс на освећењу костурнице у селу Прњавор

У овом изузетном и историјском филмском запису приказује се свечано освећење 1922. године спомен костурнице жртава аустроугарског зверства над цивилним становништвом почињеном у првим месецима напада Двојне монархије на Србију 1914. У склопу аустроугарских војних снага које су тада привремено окупирале Мачву и извршиле ове злочине налазио се и Јосип Броз. Од 5:02 минута види се проф. Арчибалд Рајс, који је узео учешће на освећењу. Злочини као овај у Прњавору мотивисали су српску Владу да позове др. Рајса у Србију да их истражи и документује.

Џозеф Бајден о Србима

Дрска и увредљива „честитка“ Џозефа Бајдена поводом Дана државности Србије 2014. године с разлогом је огорчила српску јавност. Али повода за изненађење уопште није било. Ставови из „честитке,“ где се непримерено и простачки залаже за признање насилно отцепљеног српског Косова, логична су синтеза Бајденовог острашћеног дискурса против српског народа током протеклих деценија. Ова компилација његових изјава то показује.

Београдска Патријаршија се и даље чврсто држи странпутице

Ако ћемо искрено, новопостављеном поглавару Српске православне цркве Порфирију од срца се није обрадовао нико. Уместо тихе, благословене радости што је у смутним временима Црква најзад добила свога кормилара, његово проглашење прати осећај изразите и непатворене мучнине. Једна унутрашње већ увелико гњила и дисфункционална установа – по губитку свих компаса и осећања за меру она се опасно приближава не само предреформацијском већ и тренутном стању „сестринске“ организације у Ватикану – уместо да зрело сагледа разлоге за своју разграђеност и губитак живог додира са паством којој би требало да служи, српска Црква је подлегла спољним притисцима. За главног лекара својих многобројних недуга изабрала је човека који је свим тим болестима и сам тешко заражен. А то значи само једну ствар: осим ако се не би догодило големо чудо, од скорог опоравка Српске Патријаршије нема ништа.

Митрополит Порфирије није помиритељ, ујединитељ или излечитељ, већ је у оквиру патријаршиског система, где је савршено прилагођен и плива као риба у води, ноторно контроверзни клирик, пандан многобројним „контроверзним бизнисменима“ из световног домена, средине која данашњим црквеним функционерима није нимало страна. Анализа видљивих последица Порфиријеве досадашње делатности говори све о њему и његовој подобности. На пасторалном плану, његови резултати су ништавни или неоспорно штетни. Да наведемо само два момента.

Од како је 2008. године био постављен да председава Саветом Републичке радиодифузне агенције (државним телом за надгледање садржаја радио и телевизијских емисија) количина душегубног смећа коме је становништво Србије непрекидно изложено вишеструко се увећала, а отров којим је тај отпад прожет постао је још малигнији. Порфиријев самооправдавајући изговор, да је био тек један од више чланова те агенције и да зато није могао да постигне много, за једног доктора теологије делује крајње неозбиљно. Он је увек могао да учини исто што би на том месту урадила свака часна особа, а то је да поднесе оставку у ситуацији где му није било могуће достојно представљати Цркву, уместо да је својим чином и присуством компромитује.

А када је 2014. године био послат да преузме митрополију  Загребачко-љубљанску, на свом устоличењу одржао је поражавајућу и  бљутаву беседу, заогрнуту псеудохришћанским фразама, у погубном српском стилу додворивања и незамерања непријатељима који су га тамо окруживали. Од екуменизма, апотеозе лажног братства, „помирења“ и „суживота“ са непокајаним душманима, па надаље, он у својој приступној речи није пропустио да озвучи ниједну крупнију политички коректну баналност. Како је тада говорио, тако је на својој загребачкој катедри потом и радио. Тако ће засигурно и наставити да ради, само сада са спољашњим изгледом патријаршијског ауторитета и у неупоредиво ширем обиму.

По свему судећи, посао у видео направама прекривеној крипти храма св. Саве 18. фебруара одрађен је муњевитом брзином, у рекордно кратком року, без чак и про форма привида саборног промишљања. Таква процедура неодољиво сугерише  сценарио који је унапред био познат свима и коме су се сви добровољно потчинили. У кварној  „симфонији“ какву је под видом ове жалосне пародије византијског праобраза тим чином Србија добила, Порфирије ће, као црквена компонента, одиграти улогу одговарајућег и ефикасног садејственика своме подједнако несретном колеги из политичке сфере.

Главни задатак обојице јасно је зацртан. То је предаја и аминовање предаје Косова. И један и други доведени су и постављени, имајући у виду посебне склоности и карактерне мане свакога од њих, да би се уклопили на обављању тог примордијалног, нечасног задатка. Порфирије је зналачки изабран (не од колега епископа наравно, а свакако још мање од Светога духа) да би том скандалу дао једну вишу форму и ноту. Али не на вулгаран начин – јавно га благосиљајући, што би се вратило као бумеранг, него суптилније, тако што ће — демобилисањем Светосавске цркве да скандал не анатемише и да му се не супротстави — скандал цинично прећутати да би га  затим језуитском казуистиком покварено изгладио.

Осамнаести фебруар је тужан дан у повести помесне српске Цркве и српске државности, до неба хваљене од стране отпадника на лицемерној комеморацији од пре само неколико дана. Коцкице се склапају и долазе на своје место за коначно и приближно истовремено дириговано разарање Државе и Цркве. Попут две куле у Њујорку, обе древне грађевине миниране су од врха до дна и све што се сада чека је притисак дугмета на даљинском управљачу.